Nederland

Niet 'vaders en moeders' maar 'ouders': Amsterdam voert genderneutrale taal in

26 juli 2017 03:10 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De ingang van een genderneutrale toilet op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag. Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam stapt over op genderneutraal taalgebruik. Dat betekent onder meer dat 'geachte dames en heren' voortaan niet meer te horen zal zijn aan het begin van een toespraak.

Amsterdam kijkt ook naar de mogelijkheid om de aanhef boven haar brieven aan te passen. Het idee daarachter is dat ook Amsterdammers die zich niet identificeren als man of vrouw zich niet buitengesloten voelen, meldt De Telegraaf. Volgens de krant zijn de nieuwe adviesregels (zie de voorbeelden hieronder) afkomstig van de afdeling diversiteit.

Respectvol

"Als stad en werkgever willen we inclusief zijn", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Een aanspreekvorm als 'beste Amsterdammers' in plaats van 'dames en heren' past daar volgens ons bij. Die is respectvol naar mannen en vrouwen en ook naar mensen die zich niet als man of vrouw identificeren."

Thumbnail

Thumbnail

(Afbeeldingen: RTL Nieuws)

Een woordvoerster benadrukt dat het om tips gaat en niet om een verordening. "We gaan niets verbieden, maar willen wel dat ambtenaren zich bewust zijn van hun taalgebruik. In de regenboogtaalgids staan genderneutrale alternatieven. Daar kun je eens over nadenken als je een toespraak of brief schrijft."

'Good morning everyone'

Nog geen twee weken geleden besloot Londen om reizigers van het metronetwerk voortaan genderneutraal te begroeten. Daar klinkt voortaan 'good morning everyone', oftewel 'goedemorgen allemaal'. De Engelse hoofdstad hoopt daarmee dat alle passagiers zich welkom voelen in de metro.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`