Nederland

Paul Wilders: 'Ik hou van Geert, al verwerp ik zijn gedachtegoed'

19 februari 2017 10:00 Aangepast: 08 maart 2017 03:52
Een jeugdfoto van Geert (l) en zijn broer Paul Wilders. Rechts: actuele foto Paul Wilders.

"Wie Geert tegenspreekt, heeft afgedaan. Familie of niet." Paul Wilders, de broer van Geert Wilders, reageert in een exclusief interview met RTL Nieuws. Hij heeft net als de PVV-leider al jaren last van doodsbedreigingen. "Mannen met knuppels hebben me staan opwachten."

Het is halverwege december als Paul Wilders na jaren van radiostilte op Twitter felle kritiek op zijn broer Geert uit. De 62-jarige Paul Wilders biedt zijn excuses aan voor het gedrag van zijn jongere broer. Aanleiding is de bebloede foto van Angela Merkel die de PVV-leider heeft getwitterd na de bloedige aanslag in Berlijn.

"Je kunt ver gaan, maar met deze tweet had hij een grens overschreden. Het was de druppel", vertelt Paul Wilders in het eerste interview dat hij in jaren geeft aan media. Hij vervolgt: "Ik wilde met mijn tweet mijn eigen verontwaardiging delen. Een grens stellen. Ik heb daarmee ook gehoor gegeven aan wat veel andere mensen dachten."

Het zere been

Sindsdien zien of spreken de broers elkaar niet meer.  "Mijn openlijke kritiek was tegen het zere been. Het is jammer, het kan gebeuren. Wie weet trekt het weer bij. Het zou leuk zijn om onze relatie weer op een redelijk niveau te krijgen. En als het niet gebeurt, dan is dat heel jammer."

"Niemand in onze familie ziet hem vaak. En na mijn ontboezeming op Twitter vorig jaar waarin ik mij verexcuseerde voor mijn broer, is er een oorverdovende stilte wat hem betreft." Daarvoor hadden de broers nog wel contact, al was het gering. "We communiceerden vooral met app'jes en sms'jes. Die jongen is gewoon erg druk, we zagen elkaar hoogstens op verjaardagen."

Regeert als een keizer

Paul Wilders is de enige en oudere broer van de PVV-leider. Volgens hem is Geert niet gewend aan tegenspraak: "Hij bestuurt zijn rijk als een keizer. Wie hem serieus tegenspreekt, heeft afgedaan. Familie of niet."

Paul Wilders vervolgt: "Als je zo lang keizer bent en zo lang leeft in isolatie zonder sociaal leven, dan ga je daarnaar leven. Het is spijtig om dat te zien gebeuren. Ik gun hem beter."

Urenlang bomen over politieke spel

De gedachten van Paul gaan terug naar de jaren tachtig toen de broers nog wél veel met elkaar optrokken. "We zijn samen naar Israël geweest, we hadden heel goed contact. Dat was in de tijd dat hij in Utrecht woonde, op Kanaleneiland. We zagen elkaar geregeld, dan kookten we voor elkaar. Ik kan me een gesprek herinneren, hij zal dit misschien ontkennen, waarin hij zei de politiek in te willen. Toen hebben we urenlang zitten bomen over waar hij de meeste kans zou maken. Hij was gefascineerd door het politieke spel." 

Geert had volgens zijn broer vroeger een hechte vriendengroep. "Eén van die vrienden heeft in de tijd voordat Geert politiek actief was,  een enorm negatieve uitspraak over Turken gedaan. Geert vertelde dat hij daar steil van achterover sloeg. Dat is nu wel anders. Hoe dan ook, hij blijft mijn broertje. Ik hou van hem, al verwerp ik zijn gedachtegoed."

Tekst gaat verder onder de foto

Thumbnail

Jeugdfoto Geert (l) en Paul Wilders. Geert was hier 7 jaar, Paul 16 jaar.

'We weten je te vinden'

Paul schroomt niet om zijn ideeën over het gedachtegoed van broer Geert te uiten op Twitter. Waar hij zich het meest aan stoort? "Het politiek exploiteren van sociaal ongenoegen in de samenleving is een gevaarlijke zaak. Degenen met het ogenschijnlijk mooiste fruit op de marktplaats verkopen vaak de giftigste sinaasappels."

Een politiek stemadvies geven wil hij niet. "Het staat een ieder vrij om te stemmen op wie hij of zij wil. Ik vaar liever mijn eigen koers." 

Doodsbedreigingen

Zijn kritieken op de PVV-leider zijn niet zonder gevolgen geweest. Het kwam Paul Wilders op meerdere bedreigingen te staan. "Die bedreigingen zijn omstreeks 2008 begonnen", vertelt hij. "Ik heb toen een tijdje zelf een blog bijgehouden, puur op persoonlijke titel.  En Francisco van Jole van Joop.nl toestemming gegeven om daar artikelen van over te nemen. Dat riep destijds al meteen controverse op."

Ook op straat kreeg hij te maken met bedreigingen en intimidatie. "Bijvoorbeeld als ik ging wandelen met mijn honden. Dan kwam ik groepjes mannen tegen. Die stonden dan met knuppels op mij te wachten. En dan werd er weleens een klap uitgedeeld. Ik loop er niet voor weg, maar het gegeven dat het gebeurde was toch ietwat vervelend. En dan laat ik de talloze telefonische bedreigingen maar voor wat ze zijn."

Het meest recente geval van intimidatie dateert van enige weken geleden. "Ik liep 's avonds naar mijn auto, het was donker. 'Na de verkiezingen komen we met je afrekenen', riep een groep mannen. Alsof een verkiezingsoverwinning van de PVV legitimiteit geeft om zoiets te doen."


'Week in een safehouse'

Wie er achter de bedreigingen zitten? "Het zijn in de regel meestal jongens of jongemannen. Tussen de 18 en 30 jaar.  En dan zijn er ook nog de overige bedreigingen die vaak spontaan gebeuren als ik ergens ben. Mensen herkennen me geregeld."

Beveiliging wil Paul Wilders niet. "Maar toen Fitna (een film die Geert Wilders maakte in 2007, red.) uitkwam, heb ik contact gezocht met de overheid. Toen heeft mijn gezin een week op een veilige plek gezeten. Ik bleef wel thuis wonen, maar zette dan de auto een paar straten verderop."

Uitwisseling van meningen

"De bedreigingen zijn hoofdzakelijk afkomstig van twee groepen: allochtonen die mij associëren met mijn broer vanwege mijn achternaam. En er zijn de PVV-adepten. De ene groep zegt dat ik een verlengstuk ben, de andere een tegenstander van Geert." 

Zodra er een verkiezing aankomt, lokaal, provinciaal of landelijk, dan laaien de bedreigingen weer op. "Ik spreek ook regelmatig met PVV-aanhangers en dan vragen ze me wel: moet dat nou, die kritiek? Dan discussiëren we, we komen er dan wel of niet uit. Maar dat is het dan ook. Gewoon een uitwisseling van meningen. En zo kan het en hoort het ook."

Meer op rtlnieuws.nl
Dit is wat Geert Wilders met zijn PVV wil

 

 

 


Thumbnail

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

 

 

 

`