Nederland

De lijsttrekkers over zorg, islam en vluchtelingen

26 februari 2017 21:39 Aangepast: 27 februari 2017 00:04
Klaver in debat met Pechtold Beeld © Bob Karman

De lijsttrekkers van de PvdA, SP, D66, GroenLinks en het CDA zijn in De Rode Hoed in debat gegaan. Dit zeiden ze over onder meer de zorg, de islam en vluchtelingen.

Het debat begon met een stelling over of het afschaffen van het eigen risico in de zorg, ook als daardoor de premies stijgen.

1. Eigen risico afschaffen

CDA-leider Buma viel de linkse leiders erop aan dat ze het eigen risico willen afschaffen. "Het gaat niet gebeuren, het kan niet", zei Buma. Hij werd bijgevallen door Pechtold (D66). “Het kost gewoon te veel geld.” De D66-leider vindt wel dat de mensen die de zorg echt nodig hebben, geholpen moeten worden. "De rijke mensen kunnen het eigen risico wél betalen.”

Asscher (PvdA) vindt het slecht dat het CDA wel het eigen risico behoudt en aan de andere kant minder zorgtoeslag wil. Volgens de PvdA-leider is het wel mogelijk als er maar keuzes gemaakt worden. "Naar de dokter gaan mag niet afhangen van hoe dik je portemonnee is." Dat zei ook Roemer: "Het eigen risico is een ordinaire boete op ziek zijn."

Thumbnail

2. Levensbeëindiging

Moeten ouderen hulp kunnen krijgen om te sterven?  Het CDA en de SP zijn hiertegen, D66, GroenLinks en de PvdA vinden dat het wel moet kunnen. Asscher vindt het lastig dilemma maar als ouderen het echt willen zouden ze de mogelijkheid moeten hebben om waardig te sterven.

Hij deelt wel de vrees van Buma dat oude mensen zich 'overbodig en eenzaam' gaan voelen omdat ze het gevoel zouden kunnen krijgen dat ze een last zijn voor de familie of samenleving. Op de vraag of levensbeëindiging voor Buma een breekpunt zou zijn bij een formatie, wil hij niet antwoorden. Hij vindt het een belachelijke vraag. Ook Asscher wilde er 'geen formatiespel' van maken.

3. Islam bedreiging?

Eensgezindheid onder de lijsttrekkers over de islam. Niemand noemt de islam een bedreiging voor de Nederlandse identiteit.

De Nederlandse identiteit wordt wel bedreigd, zegt Buma, maar niet door de islam, maar door de radicale moslims. Dat beaamt Roemer. Hij vindt dat er niets mis is met religies maar wel met mensen die hun geloof misbruiken.

 

Asscher noemt de islam juist een verrijking en noemt daarin als voorbeeld de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Buma vindt dat de linkse partijen om hem heen moeten stoppen met mooie praatjes. Ze doen te weinig om uitwassen van de islam te bestrijden. Hij valt vooral Klaver aan die weg zou kijken van de islamproblematiek. Die vindt juist dat Buma ervoor zorgt dat moslims zich buitengesloten voelen.

4. Meer vluchtelingen?

De PvdA wil wel vluchtelingen opvangen maar vindt niet dat er meer vluchtelingen moeten komen, net als - minder verrassend - Roemer en Buma. Pechtold en Klaver stemmen wel in met meer vluchtelingen. Klaver vindt dat je niet kunt zeggen dat 'onze verantwoordelijkheid voor vluchtelingen nu wel genoeg is geweest'. Pechtold voegt er wel aan toe dat hij liever niet meer vluchtelingen ziet, 'maar dat willen ze zelf ook niet'.

Asscher zegt dat er een betere verdeling van vluchtelingen in Europa geregeld moet worden. Ook Buma constateert  dat we in Nederland een beperking hebben als het gaat om de opvang van vluchtelingen. 

De SP vindt dat de oorzaak moet worden aangepakt. Pak de armoede aan in Afrika, zegt hij. Volgens Roemer is de opvang van vluchtelingen geen doel op zich maar wil hij aan de andere kant ook niemand in de steek laten. 

Thumbnail

5. Mensen makkelijker ontslaan

Werkgevers moeten mensen makkelijker kunnen ontslaan, is de vijfde stelling. Niet verrassend dat Klaver, Roemer en Asscher het oneens zijn en Buma en Pechtold voor. 

Als je het ontslagrecht afgeschaft dan zijn de ouderen de dupe, zegt Asscher. "Dat is een slecht idee." De SP zegt dat 320.000 mensen van een vaste baan naar flexibel zijn gegaan. Hij wil dat vast werk goedkoper wordt. "Dan krijgen de mensen de baan die ze verdienen." Volgens Roemer hebben 'mensen behoefte een vastigheid en zekerheid'. Buma vindt dat ouderen nu juist moeilijker aan een baan komen door het strenge ontslagrecht.

Klaver is van mening dat de arbeidsmarkt  flexibel genoeg is. Asscher vindt dat ook. Hij zei stellig: "Het vaste contract kan en zal in Nederland de norm worden." 

6. Rekeningrijden invoeren?

D66 en GroenLinks zijn voor een kilometerheffing, CDA, SP en PvdA willen daar niets van weten. Die vinden dat autorijden betaalbaar moet blijven. Volgens Buma is het niet uit te voeren. SP investeert liever in meer openbaar vervoer.

 

DIT ARTIKEL WORDT AANGEVULD

Meer op rtlnieuws.nl: 


Thumbnail

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`