Nederland

Oproep ombudsman aan overheid: maak excuses voor uit de hand lopen Q-koorts

07 maart 2017 11:01 Aangepast: 07 maart 2017 15:35
Herpen, bij Oss, waar minstens 33 procent van de inwoners Q-koorts heeft gehad. Beeld © ANP

Dat de overheid nog steeds geen excuses heeft gemaakt aan Q-koortspatiënten is voor veel van hen een hard gelag. Daarom doet de Nationale Ombudsman een 'dringende' oproep aan het kabinet om dat wel te doen.

Dat de overheid sinds 2012 geen excuses heeft gemaakt, betreurt Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman. Want ook in 2012 riep de ombudsman de overheid al op om 'excuses te maken' en een tegemoetkoming te regelen voor 'de schrijnende gevallen'. 

Met veel patiënten gaat het nog steeds helemaal niet goed, schrijft de ombudsman. Ze hebben nog steeds gezondheidsklachten maar ook hun financiële en sociale situatie heeft te lijden onder de problemen. Bij de epidemie, die in 2007 uitbrak, kwamen ten minste 74 mensen om en werden 25.000 mensen ziek.

'Overheid moet beter samenwerken'

Bijkomend probleem dat Van Zutphen constateert, is dat de verschillende (overheids-)instanties waar patiënten mee te maken krijgen (UWV, scholen, werkgevers) hun beleid niet op elkaar hebben afgestemd. Overheidsinstanties zouden dan ook beter moeten samenwerken, aldus de ombudsman.

Ook in de medische wereld ziet de ombudsman dat er nog veel dingen fout gaan. Er is nog te weinig kennis over Q-koorts bij medisch specialisten, huisartsen en verzekeringsartsen, waardoor de ziekte nog steeds te laat wordt ontdekt of er geen onderzoek naar wordt gedaan, schrijft Van Zutphen. 

Rechter: overheid niet nalatig

Eind januari van dit jaar oordeelde een rechter dat de overheid niet nalatig is geweest bij de bestrijding van de Q-koorts. Driehonderd patiënten hadden een zaak aangespannen omdat zij vonden dat de overheid beter voor de gevolgen van de ziekte had moeten waarschuwen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Ontgoocheld over uitspraak Q-koorts: 'We zijn allemaal zo veel kwijtgeraakt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore