Nederland

Paleis Het Loo krijgt Juniorpaleis en 'Huis van Oranje'

07 maart 2017 12:25 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Het definitieve ontwerp van het Paleis het Loo. Beeld © Het Paleis het Loo

Paleis Het Loo wordt de komende jaren onder de grond flink uitgebreid. Vier enorme glasparterres geven zicht op een deel van de nieuwe benedenverdieping.

Het nieuwe ontwerp is vanochtend gepresenteerd. De verbouwing begint volgend jaar. Die moet in 2021 af zijn. Tot die tijd zijn de tuinen, stallen en museumrestaurants gewoon toegankelijk voor het publiek. Wel is vanaf januari 2018 het hoofdgebouw tijdelijk gesloten. 

Zo komt het eruit te zien:

Plein uitgebreid

Tijdens de renovatie wordt het paleis ontdaan van asbest en worden technische installaties vervangen. Daarnaast wordt het plein vóór het paleis uitgebreid. Over de glasparterres zal een laagje water stromen.

In de westvleugel van het paleis komt er ook een gedeelte speciaal voor kinderen, het Juniorpaleis. En in de oostvleugel komt het zogenaamde Huis van Oranje, waar achtergrondinformatie te vinden zal zijn over de geschiedenis van het koningshuis. Vanaf 2021 zullen ook voor het eerst een paar dienstvertrekken open zijn voor het publiek.

123 miljoen euro

De kosten voor het verbouwen en het renoveren van het paleis zijn begroot op 123 miljoen euro. Daarvan moet 12 miljoen euro worden opgebracht door de organisatie zelf. De rest komt van het Rijk, deels via een lening.

Het Loo krijgt nu 350.000 bezoekers per jaar. Dat moeten er straks 500.000 worden. Het paleis krijgt er namelijk 5000 vierkante meter bij. 

Thumbnail

De glasparterres die zicht geven op een deel van de bovenverdieping

Thumbnail

 
Het definitieve ontwerp van het Paleis Het Loo in 2021

Thumbnail

Grand foyer van het paleis

Thumbnail

Huis van oranje

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`