Nederland

Hoe de rel met Turkije in Rotterdam volledig uit de hand liep

12 maart 2017 03:37 Aangepast: 12 maart 2017 12:04
Politie en Turkse demonstranten tegenover elkaar

Na een dag vol koortsachtig overleg en bekvechten tussen Turkije en Nederland kwam het na middernacht tot een escalatie in Rotterdam. Er braken korte tijd rellen uit toen de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya werd aangehouden en naar Duitsland werd gestuurd.

De politie moest in Rotterdam charges uitvoeren tegen honderden Turkse betogers. Er werd met stokken geslagen en er werd een waterkanon ingezet. De betogers schreeuwden leuzen en gooiden onder meer met dranghekken.

Zo begon het

De problemen begonnen zaterdagochtend toen het kabinet bekendmaakte dat de landingsrechten van het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu waren ingetrokken. Hij wilde hier een campagnetoespraak houden voor Turken.

Die campagne draait om een referendum in Turkije op 16 april. Daarin kunnen de Turken zich uitspreken over het toekennen van meer bevoegdheden aan president Erdogan.

Cavusoglu vloog door naar Metz, in Frankrijk. De Franse autoriteiten zien geen bezwaar in zijn komst en een toespraak.

Maar daarmee was het niet afgedaan voor de Turkse president Erdogan. Hij reageerde woest op het besluit van Nederland om de minister niet toe te laten. "Nazi-overblijfselen en fascisten", zo betitelde hij de Nederlanders.

Andere minister in de auto

Erdogan stuurde als vervanging voor Cavusoglu de Turkse minister voor Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, die vanuit Duitsland per auto naar Rotterdam vertrok om bij het consulaat Turken toe te spreken. Er verzamelden zich 's avonds zo’n 1000 Turken die haar speech wilden horen.

Lees door onder de foto
Thumbnail

Fatma Betül Sayan Kaya 

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb was bang voor ongeregeldheden en vaardigde een noodbevel uit voor het gebied rond het consulaat en later voor het hele centrum.

Kaya mocht van Nederland het consulaat niet in toen ze daar aankwam. Aboutaleb verklaarde dat ze 'ongewenst vreemdeling' is en daarom Nederland zou worden uitgezet.

Volgens de burgemeester heeft de consul op schandalige wijze gelogen over wat de bedoeling was van het bezoek van Kaya. Het heeft volgens de burgemeester uren geduurd voordat de minister uit haar auto kwam.

Turkse minister boos

De Turkse minister zelf reageerde ook boos, toen ze uit haar auto stapte: "We zijn niet welkom in het consulaat, ons eigen land. Maar Turkse mensen uit heel Europa zijn vanavond in gedachten bij ons. We zullen nooit toegeven aan onderdrukking."

Ze vindt dat de Nederlandse overheid de mensenrechten schendt door haar niet toe te laten. Op Twitter voegde ze daaraan toe: "Democratie, fundamentele rechten, mensenrechten en vrijheid. Ze zijn vanavond allemaal vergeten in Rotterdam. Het is grotendeels tirannie en onderdrukking."

Na middernacht werd de minister aangehouden en onder begeleiding in de auto gezet, om terug te rijden naar Duitsland. Toen de Turkse betogers vernamen dat ze inderdaad was vertrokken, kwam het korte tijd tot stevige ongeregeldheden.

Het vertrek van het konvooi:

 

Maatregelen tegen Nederland

Niet alleen in Nederland waren protesten, maar ook in Turkije zelf. In Istanbul werden zo'n honderd demonstranten tegen Nederland geteld.

Het departement van Buitenlandse Zaken in Ankara kondigde maatregelen af tegen de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen. Zo is ambassadeur Kees de Rij, die momenteel niet in Turkije verblijft, tot nader order niet welkom.

Zijn residentie en die van de Nederlandse consul-generaal in Istanbul zijn afgesloten. De ambassade en de consulaten in Izmir, Antalya, Marmaris en Gaziantep blijven voor onbepaalde tijd dicht. Om veiligheidsredenen, is de officiële reden.

Schouderklopjes voor Rutte

Het besluit van het kabinet om de ministers niet te laten spreken in Nederland, leverde premier Rutte in eigen land vrijwel uitsluitend schouderklopjes op.

Vrijwel het gehele politieke spectrum toonde zich tevreden. Klaver (GroenLinks), Buma (CDA), Wilders (PVV) en Roemer (SP) kozen vlot de publiciteit om hun steun te betuigen.

Toen het weer wat rustiger was in Rotterdam, gaf Rutte zelf aan dat Nederland in meerdere gesprekken met Turkije duidelijk heeft gemaakt dat de openbare orde en veiligheid in Nederland niet in het geding mogen komen.

Onacceptabel

De verbale agressie van de Turkse autoriteiten die volgde nadat de landingsrechten van de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu van Buitenlandse Zaken werden ingetrokken, is onacceptabel, zei Rutte. "De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk."

"Het bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken was in deze context onverantwoord. In contact met de Turkse autoriteiten is deze boodschap nogmaals overgebracht en is aangegeven dat minister Kaya niet welkom is in Nederland. Desondanks heeft zij besloten af te reizen."

Nederland blijft voorstander van overleg met Turkije.

Lees door onder de foto
Thumbnail

Burgemeester Aboutaleb staat pers te woord.

Ook Aboutaleb hoopt dat er de komende periode een diplomatiek gesprek op gang komt tussen Turkije en Nederland en dat de verhoudingen worden geklaard "We zijn weggezet als nazaten van nazi's. Zouden ze wel weten dat ik burgemeester ben van een land dat door de nazi's is gebombardeerd?"

De hele nacht bleef het onrustig in zijn stad en er zijn een paar aanhoudingen verricht

Poll:

Wat vind jij? Is het terecht dat Nederland de Turkse minister wegstuurde, of had ze hier gewoon moeten kunnen spreken? Reageer op onze poll.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`