Nederland

Slimme camera's sporen honderden gestolen auto's op

20 april 2017 17:00 Aangepast: 20 april 2017 20:50
Beeld © Archieffoto ANP

De overheid en verzekeraars zetten op grote schaal slimme camera's in om gestolen auto's op te sporen. Snelheidscamera's, parkeerscanners en andere camera's die kentekens herkennen, helpen bij het terugvinden van gestolen auto's.

Zo werkt het: 

Verzekeraars zetten al een tijdje scanauto's in. Ze laten RTL Nieuws nu weten dat de afgelopen drie jaar 542 gestolen auto's teruggevonden. Waarde: ruim 3 miljoen euro.

Ook camera's boven de snelweg worden ingezet. Dat leverde vorig jaar honderden meldingen van gestolen auto's op. Het Centraal Justitieel Incassobureau​ (CJIB) analyseert flitsfoto's. Zo werden vorig jaar 21.000 auto's 'gesnapt', die niet op de weg horen omdat het kenteken niet klopt. Naar schatting enkele duizenden daarvan zijn gestolen.

Parkeerwachten

De gemeente Amsterdam helpt sinds kort bij wijze van proef ook met zoeken met de scanauto's van de parkeerwachters. "We vonden het gek dat die auto's wel werden gezien, maar gewoon bleven staan", zegt de verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens. In Amsterdam zijn door parkeerwachters in negen weken negen auto's opgespoord.

Ook verzekeraars rijden rond met scanapparatuur. Zo'n scanauto zag in de Amsterdamse Bijlmer bijvoorbeeld onderstaande gestolen Citroën staan.

Thumbnail

De auto bleek een paar dagen eerder gestolen in het Gooi. De eigenaar van de  Citroën was dolblij: "Wat is het een ellende als je auto wordt gestolen. In mijn geval al helemaal, want de auto is niet verzekerd voor diefstal."

Meer op rtlnieuws.nl:
Veel meer verkeersboetes voor buitenlandse automobilisten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore