Nederland

'Kinderen komen tekort door traag internet op school'

17 augustus 2015 10:00 Aangepast: 06 september 2015 17:12
Volgens de PO-raad hebben veel leerlingen op school geen betrouwbaar en snel internet. Beeld © ANP

Het onderwijs wordt steeds digitaler, maar de internetverbindingen op basisscholen zijn daarop lang niet altijd berekend. Traag of te duur internet zorgt ervoor dat 900.000 leerlingen geen toegang dreigen te hebben tot modern onderwijs.

Daarvoor waarschuwt de PO-Raad, de belangenorganisatie van het basisonderwijs. Duizenden leerlingen zouden daar nu al last van hebben.

De raad roept de overheid, de provincies en gemeenten op snel alle scholen aan te sluiten op glasvezelnetten voor snel internet. "Anders komt een hele generatie kinderen tekort." De raad werkt samen met staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, maar die heeft er volgens een woordvoerder van de raad nog geen geld voor beschikbaar gesteld.

ZIE OOK: Meer tablets in de klas, maar leraar loopt achter

Scholen maken meer en meer gebruik van digitaal lesmateriaal om leerlingen uitdagend les te geven. De methodes kunnen zich aanpassen aan het niveau van een leerling, legt de PO-raad uit. Een kind dat extra oefening nodig heeft, kan extra oefenen terwijl zijn klasgenoot die meer uitdaging nodig heeft, die ook kan krijgen. Voor elk kind is er zo onderwijs op maat.

Maar daar is een goede internetverbinding voor nodig en een aansluiting op het glasvezelnet is een kostbare zaak als scholen het zelf moeten betalen. Voor veel scholen is de investering zelfs te duur. Volgens eerder onderzoek van Kennisnet heeft 59 procent van de scholen nu geen toekomstbestendig betaalbaar en snel internet.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`