Ga naar de inhoud
Kinderwens uitstellen?

Corona tijdens je zwangerschap: 'Zorgen over mijn kindje'

Midden in de coronacrisis verwachten Claudia (L) en Yasmila een kindje. Beeld © Eigen foto's

Je kinderwens kun je het beste uitstellen tot na de zomer, zei IC-voorzitter Diederik Gommers gisteren in een podcast van Radio 1. Zijn uitspraak leidt tot felle reacties. Hoe is het om zwanger te zijn tijdens de coronacrisis, of zelfs ziek te worden met een baby in je buik?

De reacties op de uitspraak van Gommers zijn op sociale media niet van de lucht: "Dat bepaal je toch mooi zelf wel", klinkt het, of: "alsof je op bestelling zwanger wordt".

En inderdaad: een baby laat zich vaak niet plannen. Zo is Claudia uit Capelle aan den IJssel momenteel hoogzwanger: over zeven weken wordt haar kindje geboren.

Zwanger
Lees ook:
Zwanger of een kinderwens: is een coronavaccinatie dan verstandig?

"Wij hebben in 2019 al besloten om te beginnen aan een kindje", vertelt ze. "Ik ben ook al 42, dus ik kon niet heel veel langer wachten. Toevallig lukte het net na de eerste coronagolf. Toen hadden we niet verwacht dat de uitbraak nog zo lang door zou gaan."

Toch snapt Claudia de oproep van Gommers wel. "Als je zwanger bent, hebben je longen minder ruimte door die grote buik. Je bent dus al meer benauwd. Het is geen pretje om dan met een mondkapje rond te moeten lopen. En je wil dan al helemaal geen corona krijgen."

Gommers: Corona verloopt ook bij zwangere vrouwen meestal mild

In een Instagrampost nuanceerde Gommers vandaag zijn uitspraak over zwanger worden tijdens de coronacrisis.

"Als IC-arts zie ik natuurlijk enkel de ernstig zieke mensen, waaronder ook een aantal zwangeren", schrijft Gommers. "Maar dat is geen reden om nu niet zwanger te worden."

Zwangere vrouwen hebben namelijk een even groot risico om besmet te raken als vrouwen die niet zwanger zijn, zegt Gommers. En omdat zij over het algemeen jong zijn, verloopt corona bij de meeste zwangere vrouwen mild.

Een klein deel raakt ernstiger ziek, schrijft Gommers, en dan speelt de zwangerschap wel een belangrijke rol: "Bij de ernstige vorm, zijn ze meer ziek aan het einde van de zwangerschap (3de trimester), doordat de buik dan in de weg zit en de longen minder ruimte hebben."

Door haar werk in de zorg, moest Claudia de hele dag een mondkapje op. Ze werkt in een laboratorium waar coronatesten worden gedaan. "Wij nemen daarvoor ook bloed af op de corona-afdeling. Dat is niet zonder risico: ondanks alle beschermende middelen zijn een aantal collega's toch besmet geraakt. Gelukkig mocht ik toen ik zwanger werd die isolatieafdeling vermijden."

Dat corona tijdens je zwangerschap geen pretje is, daar weer Yasmila (33) uit Houten alles over. Zij raakte eind september besmet, toen ze 15 weken zwanger was.

Zorgen over je kindje

Yasmila: "Ik ben flink ziek geweest. Koorts, benauwdheid, heel vermoeid. Ik heb drie weken echt knock-out op bed gelegen. Vooral de benauwdheid vond ik heel heftig."

"Je maakt je zorgen of het goed blijft gaan met je kindje", zegt Yasmila. "Toen ik zo ziek was, wist ik niet of dat invloed had op de baby. En alle afspraken en controles gaan niet door zolang je ziek bent, dus ze kunnen je kindje niet in de gaten houden."

Babyboom
Lees ook:
Babyboom door coronacrisis? 'We zien een verdubbeling in de praktijk'

Yasmila gaat ervan uit dat haar baby niks heeft overgehouden aan haar coronabesmetting. "Volgens de artsen worden kinderen na een besmetting in principe gezond geboren. Maar je weet het nooit helemaal zeker, want corona bestaat nog niet zo lang. Die onzekerheid zit wel in je achterhoofd."

Nog steeds last

Ook nu, maanden later, heeft Yasmila nog last van haar coronabesmetting. "Ik heb elke dag spierpijn en soms komt de benauwdheid ineens weer terug. Zwangere vrouwen hebben een lagere weerstand, daardoor duurt het herstel langer. En ik slaap slecht, door de zwangerschap, dat is ook niet goed voor mijn herstel."

Yasmila heeft niet overwogen haar kinderwens in de koelkast te zetten: "Een kind is niet altijd te plannen, het heeft bij ons best lang geduurd. Maar als je nog jong bent en geen haast hebt, kan ik me voorstellen dat je even afwacht."

Daar sluit Claudia zich bij aan: "Als het kan, is het misschien beter om het even uit te stellen. Maar als je moeite hebt om zwanger te worden, zou ik me niet laten weerhouden. Mijn zwangerschap was wel wat zwaarder, maar ik heb er geen spijt van."

Bekijk ook: Zo werkt je immuunsysteem

02:59
Je lichaam wordt ongeveer zeven keer per dag aangevallen. Daar merk je niets van en dat komt door je immuunsysteem. Hoe zit dat systeem eigenlijk in elkaar?