Vooral fonteintjes risicovol

Groot deel getest kindervuurwerk afgekeurd, vaak te veel vonken

02 december 2020 18:56 Aangepast: 02 december 2020 20:18
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Door het vuurwerkverbod mogen dit jaar alleen fonteintjes, sterretjes of ander klein vuurwerk worden afgestoken. Maar veel van dit zogenaamde fopvuurwerk is nu afgekeurd door de inspectie. Vooral fonteintjes kwamen vaak niet door de veiligheidstesten.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft afgelopen zomer meerdere soorten F1-vuurwerk getest. Dat is de categorie vuurwerk die dit jaar als enige is toegestaan. Van het onderzochte materiaal was ruim de helft gevaarlijk en de verpakkingen van ongeveer een vijfde onduidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verkoop illegaal vuurwerk begint op drugshandel te lijken'

Het onderzoek is niet representatief voor heel het land, omdat het zich specifiek richtte op verkooppunten waarover signalen bestonden dat niet alles in orde was. Daarom gaat het ILT hetzelfde onderzoek landelijk herhalen. Dat moet in het voorjaar van 2021 klaar zijn.

Vonken

De nadruk van het onderzoek lag op de zogeheten fonteintjes. Die zijn volgens de inspectie het meest risicovol. Tijdens de testen vielen de fonteintjes vaak om, waardoor brandende delen buiten een cirkel van de toegestane één meter kwamen. Ook waren er fonteinen die niet omvielen, maar waarbij toch vonken te ver weg spatten. Dat gebeurde ook bij diverse soorten grondbloemen en knetterballen. 

Bekijk ook: Eigenwijze Nederlanders halen vuurwerk over de grens

22 procent van het totaal onderzochte vuurwerk was volgens de inspectie van onvoldoende kwaliteit. Het ging dan vaak om onduidelijke teksten op verpakkingen en verkeerde of ontbrekende etiketten met verplichte teksten over het gebruik.

De importeurs van het afgekeurde vuurwerk moeten nu met een aanpassingsplan komen. Soms kan het vuurwerk dan alsnog worden verkocht, met nieuwe etiketten of teksten. Als dat niet kan, moet het vuurwerk vernietigd worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

800 kilo illegaal vuurwerk gevonden in berging direct onder flat

Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) geeft het onderzoek reden tot actie, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vindt het 'een bevestiging dat met vuurwerk altijd voorzichtigheid geboden is, hoe licht of zwaar het ook is'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore