Ga naar de inhoud
Gemeente 'verrast'

Amsterdam onderuit in Airbnb-zaak; boete van 20.500 gehalveerd

Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam moet een fikse boete aan een gezin die haar woning via Airbnb verhuurde ruimschoots halveren. Dat oordeelt de hoogste bestuursrechter van ons land, de Raad van State. "Dit is geen prettig nieuws voor mensen, die hun wijk leefbaar willen houden", aldus woordvoerster van de gemeente.

Het gezin kreeg in de herfst van 2018 een boete van 20.500 euro aan de broek. Na klachten van omwonenden had de gemeente geconstateerd dat de woning was verhuurd aan zes Franse toeristen. Die verhuur was niet bij de gemeente gemeld, en overschreed het toegestane maximum van vier huurders.

Boete aangevochten

Het gezin nam geen genoegen met de boete, en stapte naar de rechter om deze aan te vechten. Met succes, want vorig jaar oktober oordeelde de rechtbank Amsterdam dat de boete moest worden verlaagd naar 10.000 euro. De gemeente ging vervolgens tegen deze uitspraak in hoger beroep. 

De Raad van State oordeelde gisteren dat de verlaagde boete in stand moet blijven. Volgens de hoogste bestuursrechter moeten boetes worden gedifferentieerd, met andere woorden afhangen van de ernst van het vergrijp. Voor particuliere verhuur aan toeristen zouden bijvoorbeeld lagere boetes moeten gelden dan voor bedrijfsmatige verhuur.

Boete te hoog

In het specifieke geval van de verhuur aan de zes Franse toeristen, vindt de Raad van State de boete te hoog omdat er 'geen sprake is van bedrijfsmatig handelen'. Het gezin woonde zelf in de woning, en verhuurde die in 2018 minder dan 60 dagen.

Er was volgens de RvS bij deze verhuur daarom geen negatief effect op de woonruimtevoorraad en slechts een bescheiden impact op de leefbaarheid van de stad.

Gemeente verrast

De gemeente is verrast door de uitspraak, zegt woordvoerster Anouk Panman van wethouder Laurens Ivens van Wonen. "De uitspraak is nog kersvers, dus we moeten ons nog beraden op wat het nu precies betekent. Maar mede gezien de noodzaak van afschrikwekkende boetes en het feit dat de Tweede Kamer die onlangs nog vastlegde in de Wet toeristische verhuur is dit een verrassende uitspraak."

Afschrikwekkende boetes zijn volgens de gemeente noodzakelijk. "Mensen houden zich niet altijd aan het criterium dat er maar 30 nachten en aan een maximum van vier personen verhuurd mag worden. Zij kunnen met verhuur zomaar 50.000 tot 60.000 euro verdienen, als zij zich niet houden aan de regels. Om te voorkomen dat daar een loopje mee wordt genomen, moeten boetes wel hoog zijn."

Ook wijst de woordvoerster op de overlast, die de verhuur van woningen aan toeristen kan opleveren. "Wij doen dit tenslotte om de leefbaarheid van de wijken te waarborgen. Dit is geen prettig nieuws voor mensen, die de stad leefbaar willen houden."