Eigen Huis & Tuin

Metamorfose: zo maak je van je hal een sfeervolle ruimte

02 december 2020 18:32 Aangepast: 02 december 2020 19:52

De hal is zo'n ruimte waarvan we vaak niet weten wat we ermee kunnen. Daarom wordt het opknappen ervan vaak 'even geparkeerd'. Dit gebeurde ook bij Sten en Angela uit het Gelderse Meteren. Patrick laat zien hoe je van de hal een gezellige binnenkomer maakt.

Drie jaar geleden heeft het stel hun eigen droomhuis laten bouwen. Alles voelt als 'ons', op de hal na. De inspiratie is op. De hal heeft twee nissen, wat het tot een puzzel maakt om er iets moois en praktisch van te maken. Patrick heeft de oplossing.

Make-over van de hal

Patrick begint met het leegmaken van de hal. Hij ziet vaak dat deze ruimte wordt overgeslagen. Jammer! Het is namelijk zo'n sfeerbepaler en fijne ruimte om juist allerlei spullen op te bergen.

Daarover gesproken: om te zorgen dat de ruimte van de hal van Angela en Sten optimaal wordt benut, maakt Patrick opbergvakken voor de schoenen, planken om extra items op te zetten en een handige bak bij de deur voor extra opbergruimte.

Behang in de keuken

Styliste Denise weet hoe je een ruimte praktisch en sfeervol inricht. Ze heeft gekozen voor de verfkleur 'Koffie' in combinatie met een warm reliëfbehang. Hierdoor brengt ze meer leven in de muur.

Patrick behangt niet alleen de hal, maar neemt gelijk als verrassing de nu nog kille keukenwand mee (waar Sten en Angela geen raad mee wisten), zodat er één geheel wordt gecreëerd.

Tip: Let er bij behang altijd op dat je rollen hetzelfde batchnummer hebben. Dit cijfer geeft namelijk aan dat ze uit één batch komen en dat je exact dezelfde kleur te pakken hebt.

Handige opbergmogelijkheden

In de hal kun je voor alle rondslingerende schoenen, tassen en jassen nooit genoeg opbergruimte hebben. Daarom heeft Patrick gekozen voor een handig schoenenkast en extra opbergmogelijkheden boven de kapstok en bij de deur.

Nu kan hij zelf alles op maat zagen, maar deze keer heeft hij voor op maat gezaagd eikenhout en wit gegrond MDF gekozen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het opmeten van hoeveel hout je nodig hebt. Vervolgens bestel je het online. Supersnel, makkelijk, je hebt geen ingewikkelde zaagmachines nodig en scheef zagen is verleden tijd.

Er is Patrick veel tijdrovend werk (en rotzooi) uit handen genomen. Wat de klusman nu alleen nog te doen staat, is het nameten, het inboren van gaten en het afmonteren. Op deze manier kan iedereen klusser worden! 

DIY zitbankje krasbestendig maken

Patrick beschermt het zitbankje boven de schoenenhokjes met een extra sterke tweecomponentenlak. Het is belangrijk dat je let op de mengverhouding. Vervolgens breng je het heel makkelijk met een roller en kwast aan. En de look and feel van het hout blijft in tact.

Tip: Gebruik een mengbeker om te voorkomen dat je veel lak moet weggooien.

Styling door Denise

Onze styliste Denise kleedt de hal aan met warme tinten, zodat het bij binnenkomst gelijk gezellig aanvoelt. Zeker in combinatie met de witte meubels creëer je zo een sprekend effect.

Origineel wijnglazenrek

Waar de keukenwand ook een behangetje heeft gekregen, stijlt Denise het verder af. Zo maakt ze van houten bordenrekken een stoer wijnglazenrek. Het enige wat ze doet, is de tussenstukjes van de bordenrekken weghalen en ze zwart spuiten, zodat het matcht met het interieur.

DIY tip: Wil je extra gezelligheid in huis halen? Boor in een balk gaten waar je kaarsen in kan plaatsen.

Het resultaat mag er zijn!

Voor Voor
Na Na
Voor Voor
Na Na

Wil jij - net als Patrick - ook voor een klusproject op maat gezaagd houtwerk gebruiken? Ga naar website van CanDo, kies het type materiaal, de vorm en afmetingen en vul deze gegevens in in de handige online tool. Laat het thuis of bij een bouwmarkt bij jou in de buurt afleveren en je kan aan de slag!

Aflevering 66 en 68 van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven worden mede mogelijk gemaakt door CanDo. Meer inspiratie? Kijk de aflevering(en) terug via Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore