Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Volg het nieuws terwijl het gebeurt

16 september 2014 05:55

Over koopkracht, kliko’s & een poreuze schouder

Kees Berghuis, chef van de politieke redactie, over de gebeurtenissen in Den Haag. 

Koopkracht. Een prachtig woord. Het allitereert, het straalt spierballen uit en je weet meteen wat er bedoeld wordt. Maar het is – juist daardoor - ook een bedrieglijk woord. 

'We gaan er een half procent in koopkracht op vooruit', is het nieuws dat op Prinsjesdag officieel bekend wordt gemaakt. Het klinkt mooi, maar het is tegelijkertijd ook onzin. 

"Ouderen zijn namelijk zo’n beetje de rijkste groep Nederlanders."

Lees verder
15 september 2014 05:30

Sterker dan het kwaad met het mes

Nieuwslezer Roelof Hemmen over wat hem opvalt in zijn werk en privéleven.

David Haines slikt, knippert met zijn ogen, en trekt zijn wenkbrauw op als hij de hand van zijn moordenaar onder zijn kin voelt, en weet dat hij gaat sterven door het mes. Dat is alles. Hij smeekt niet, hij huilt niet, hij probeert niet te vluchten. Hij ondergaat.

Zo zag ik het in de video.

"David Haines probeerde  goed te doen. Hij hielp mensen in nood" 

Lees verder
14 september 2014 06:31

'Oorlogsmoe' Amerika wil oorlog

Amerika-correspondent Erik Mouthaan over wat hem bezighoudt aan de andere kant van de oceaan. 

"We moeten erheen gaan en ze vermoorden." Die woorden van een Republikeins parlementslid zijn op zich niet uitzonderlijk, de conservatieve haviken weten hun standpunt altijd lekker ondubbelzinnig over te brengen.

Het verschil is echter dat deze politicus de gevoelens van heel Amerika lijkt te verwoorden. Ik kijk op van het haast unanieme gevoel dat IS van de kaart geveegd moet worden. Want ik heb de afgelopen jaren juist van zowel linkse als rechtse Amerikanen gehoord dat hun land op moet houden met dure oorlogen voeren in verre landen.

Lees verder
13 september 2014 06:00

Het smoesje van Timmermans

Politiek verslaggever Jos Heymans over wat hem opvalt in de Haagse en Europese politiek.

Er is al dagenlang politieke opwinding omdat ons land niet is gevraagd mee te doen aan de internationale coalitie tegen terreurorganisatie IS. Dat begon vorige week vrijdag, toen VS-minister Kerry tijdens de NAVO-top in Wales vertelde dat hij met negen andere landen een deal had gesloten om IS te vernietigen. Dat ons land ontbrak, viel niemand op. Behalve dan de Nederlandse journalisten. Die bestookten Rutte, Timmermans en Hennis met vragen hoe dat kon.

Lees verder
11 september 2014 06:02

Abortus? Drie jaar de cel in

Sandra Korstjens is correspondent voor RTL Nieuws in Latijns-Amerika

De lijsttrekker van de Braziliaanse Groene Partij wond er tijdens het eerste verkiezingsdebat op televisie geen doekjes om: "De wetgeving is wreed. Elk jaar worden 800.000 vrouwen aan hun lot overgelaten. Ze gaan op zoek naar clandestiene klinieken en gaan dood of lopen blijvende schade aan hun lichaam op."

Lees verder
10 september 2014 16:26

Circus Prinsjesdag

Politiek verslaggever Frits Wester over wat hem opvalt in de Haagse politiek.

De afgelopen jaren lekten de complete Miljoenennota of delen daarvan, net als de bij de Prinsjesdagstukken horende Macro-economische Verkenningen, keer op keer uit. Ik kan niet ontkennen dat de politieke redactie van RTL Nieuws daar vrijwel iedere keer een leidende rol in speelde.

Lees verder
09 september 2014 05:59

Komt een minister bij de dokter (1)

Kees Berghuis, chef van de politieke redactie, over de gebeurtenissen in Den Haag. 

Het was één van die zeldzame keren dat dokter Kurbelwelle zich intens verheugde op het eerste consult van een nieuwe cliënt. 

Hij hoefde niet lang te wachten. Uit de intercom klonk de stem van Ursula, zijn assistente. "Anton, de heer Opstelten. Ik stuur hem door." Langzaam zwaaide de deur open en trad de minister van Veiligheid en Justitie binnen. 

"Dokter, ben ik te oud voor dit werk?"

Lees verder
08 september 2014 08:27

Helden en schoften in de Nebel des Krieges

Nieuwslezer Roelof Hemmen over wat hem opvalt in zijn werk en privéleven.

Wat een kerels, de brandweermannen van Torez, die vijf dagen lang in de hel van de restanten van rampvlucht MH17 hebben geleefd. Zij hebben honderden lichamen geborgen. Dag in dag uit. Het was erger dan je kunt bedenken. En soms levensgevaarlijk. Maar ze deden het. Omdat ze brandweerman zijn, en dan loop je nergens voor weg. Ik vond de reportage die Jeroen Akkermans over hen maakte een eye-opener.

Lees verder
08 september 2014 06:00

Tsjechen, onderschat ze nooit

Sportverslaggever Leo Driessen schrijft over wat hem opvalt in de wereld van de sport.

Oranje heeft vaak een behoorlijke kluif gehad aan Tsjechië of Tsjecho-Slowakije. En ook wel eens lelijk verloren. In de halve finale van het EK 1976 bijvoorbeeld. Echt makkelijk gaat het zelden. Ook in clubverband zijn het vaak moeizame ontmoetingen, met hier en daar zelfs pijnlijke uitschakelingen tot gevolg. Dat PEC Zwolle het niet redde tegen Sparta Praag was geen schande en ook wel een beetje verwacht. Heel anders was dat in het seizoen 1966/67.

Lees verder
06 september 2014 10:10

Joan Rivers was Amerika

Amerika-correspondent Erik Mouthaan over wat hem bezighoudt aan de andere kant van de oceaan. 

De eerste keer dat ik haar zag was waarschijnlijk in een jaren negentig televisie-comedy waarin ze een gastoptreden deed als zichzelf. En ik dacht: "Wat een raar, typisch Amerikaans mens, haar gezicht zo vaak onder het mes geweest dat haar ogen niet meer recht staan. Die nasale stem en kleding die vooral moet uitstralen dat ze rijk is."

Lees verder
05 september 2014 18:17

Bedankt, Sergei en Alexei

Jeroen Akkermans is correspondent voor RTL Nieuws in Berlijn en doet verslag van de situatie in Oost-Europa. 

Ik ben slecht in het onthouden van namen, ik moet het hebben van gezichten. Ik kijk naar de gezichten van brandweerlieden die bergingswerk hebben verricht van de slachtoffers van vlucht MH17: dromerig. Ik heb ze afgelopen zaterdag ontmoet in Torez. 

Lees verder
04 september 2014 05:42

Fietsen langs de file

Sandra Korstjens is correspondent voor RTL Nieuws in Latijns-Amerika

Mijn woonplaats São Paulo heeft een verkeersprobleem. En niet zo'n kleintje ook. Miljoenen auto's sluiten elke avond weer aan in kilometerslange files. Vertrek je op het verkeerde tijdstip van huis, dan ben je in deze stad rustig twee uur onderweg naar een afspraak. 

"De afgelopen jaren gebeurden er alleen al in São Paulo dan ook honderden dodelijke ongelukken met fietsers."

Lees verder
03 september 2014 06:18

Wil je een gruwelijke video zien?

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein over wat hem bezighoudt in zijn werk en privéleven.

Onthoofdingsvideo. Alleen het woord al. Mijn maag draaide zich driemaal om toen ik twee weken geleden 's avonds laat op Twitter de eerste berichten zag over de laffe, gruwelijke moord op de Amerikaanse journalist James Foley. Een vernederende, intimiderende slachting door de terroristische klootzakken van IS.

Lees verder
02 september 2014 06:13

Roerige zomer: Haagse aardverschuiving

Kees Berghuis, chef van de politieke redactie, over de gebeurtenissen in Den Haag. 

Het zomerreces is normaal gesproken een politiek dode periode. Peilingen doen er even niet toe. Als die opeens een raar beeld laten zien, dan zegt iedereen: die peiling klopt niet. Want er is immers niks politieks gebeurd en daarnaast zijn veel mensen op vakantie. Kortom: politici komen meestal het reces uit zoals ze er in gingen.

Zo niet deze zomer. De grootste gebeurtenis was natuurlijk het neerhalen van de MH17. Het kabinet en met name premier Rutte werd geconfronteerd met een duivels ingewikkelde situatie. 

Lees verder
01 september 2014 05:35

Wees een labrador

Nieuwslezer Roelof Hemmen over wat hem opvalt in zijn werk en privéleven.

Mijn held is een labrador van vier maanden. Mijn kleine zwarte vriend, mijn honden-kind, heet Cash, naar de geweldige zanger van het Amerikaanse levenslied. En kleine Cash is nu al net zo belangrijk als grote Cash. Die al veel langer bij me is, en mijn zwartste momenten zachter heeft gemaakt.

Cash zong over verloren en prille liefde, over lijden en vechten, over eenzaamheid, en over het leven en de dood. Daar hou ik van. Daar zoek ik de zin van het leven.

Lees verder
30 augustus 2014 06:49

Een kind een uzi geven, ben je gek geworden?

Amerika-correspondent Erik Mouthaan over wat hem bezighoudt aan de andere kant van de oceaan. 

Een groot deel van mijn werk bestaat eruit om aan Nederlanders uit te leggen waarom Amerikanen zo raar zijn. Hoe het kan dat mensen er tegen zijn dat iedereen zorgverzekering krijgt, bijvoorbeeld. Of waarom presidentsverkiezingen 3 miljard dollar moeten kosten. Dat soort werk.

Eerlijk gezegd kan ik meestal wel de argumenten overbrengen op een manier waarop mijn kijkers het er misschien niet mee eens zijn, maar wel kunnen begrijpen hoe de Amerikanen tot hun standpunten komen.

Lees verder