Zaterdag 19 April
Menu Terug Zoeken
 

Nucleair akkoord Iran

'Voorlopig akkoord over uitvoering atoomprogramma'

Nucleair akkoord Iran

Iran meldt dat een voorlopig akkoord is bereikt over de uitvoering van het nucleaire programma. Het zou gaan om de praktische uitvoering ervan. In november werd afgesproken dat Iran zijn nucleaire activiteiten drastisch vermindert gedurende een half jaar. In die tijd moet Iran met een serie mogendheden een allesomvattend akkoord sluiten. Als dat lukt kunnen Westerse sancties tegen het land worden opgeheven.

20 januari 2014 10:02

Deel Iraanse verrijking uranium stilgelegd

Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) hebben in de kerncentrale van Natranz, in Iran, enkele centrifuges ontkoppeld die voor de verrijking van uranium worden gebruikt

De inspecteurs zien toe op de naleving van de afspraken die Iran en de internationale gemeenschap in een voorlopige overeenkomst over het Iraanse nucleaire programma hebben gemaakt. Vandaag zijn die afspraken officieel van kracht geworden. In ruil voor de Iraanse concessies worden sancties tegen het land versoepeld.

Verrijking opschorten
Iran heeft toegezegd de verrijking van uranium tot een percentage van 20 procent een halfjaar lang op te schorten. Ook zal het de bestaande voorraad verrijkt uranium verminderen. In het komende halfjaar moet het land met de internationale gemeenschap een definitief akkoord bereiken.

Vooral Israël en de Verenigde Staten willen voorkomen dat Iran de mogelijkheid krijgt een kernwapen te maken. Iran houdt vol dat het met zijn nucleaire activiteiten alleen vreedzame bedoelingen heeft, maar het stond tot nu toe geen inspecties toe.

3 maanden geleden
twitter thumbnail

#Iran verwacht binnen tien dagen echt akkoord. Dan kunnen westerse sancties worden opgeheven, en maakt pres #Rohani verkiezingsbelofte waar.” @TuurRTLNieuws, redacteur RTL Nieuws op Twitter

25 november 2013 00:02

Obama belt ongeruste Netanyahu

President Obama heeft de Israëlische premier Netanyahu gebeld. Hij wilde hem gerust stellen over het akkoord dat met Iran over het nucleaire programma gesloten is. Netanyahu noemde het akkoord gisteren een historische vergissing.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis bevestigden beiden dat hun gemeenschappelijke doel is om te verhinderen dat Iran kernwapens verkrijgt.

De Verenigde Staten willen zo snel mogelijk om de tafel om hun 'Israëlische vrienden' te betrekken bij het tot stand komen van een alomvattende oplossing.

 

24 november 2013 23:01

Warm welkom voor minister

Warm welkom voor minister

Supporters van de Iraanse president Rohani maken het vredesgebaar terwijl zij op het vliegveld van Teheran wachten op minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Zarif keert terug nadat hij in Zwitserland een nucleair akkoord heeft gesloten met zes wereldmachten.

24 november 2013 20:03

'Dit akkoord met Iran is een tijdelijk akkoord'

Het akoord dat Iran sloot met het westen over de nuclaire voorzieningen in het land is volgens correspondent Roel Geeraerdts maar een 'tijdelijk akkoord'.
24 november 2013 15:50

Is het akkoord over Iran een doorbraak?

Iran heeft met zes wereldmachten een deal gesloten over het nucleaire programma. "De eerste stap naar een veiligere wereld", zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar is dit akkoord echt een doorbraak? Midden-Oosten-correspondent Roel Geeraedts beantwoordt vier vragen over de deal.

1. Is dit nou een doorbraak?
Nee, het is geen definitieve doorbraak maar een tussenstap. Het is een ultieme test om te zien of Iran bereid is tot het doen van concessies, een blijk van goede wil. De Verenigde Staten (en vijf andere belangrijke landen) gaan de komende zes maanden verder onderhandelen met Iran. Het doel is om het nucleaire programma van Iran zo te beperken dat het land onmogelijk een kernwapen kan maken. In ruil wil Iran een einde aan de pijnlijke economische sancties. De uitkomst van de onderhandelingen in het komende half jaar is onzeker.  

2. Waarom wordt het dan toch zo gepresenteerd?
Het is voor het eerst in lange tijd dat de Verenigde Staten en Iran samen een diplomatieke oplossing proberen te zoeken. Tot het aantreden van de nieuwe Iraanse president Rohani wisselden Amerika en Iran vooral oorlogsretoriek uit. Nu ligt er een basis om verder te praten.

3. Waarom vindt Israël het niks?
Israël voelt zich extreem bedreigd door Iran. Al decennialang horen de Iraanse Ayatollahs zeggen dat Israël niet in het Midden-Oosten thuishoort. Iran heeft groeperingen als Hezbollah en Hamas financieel en met wapens gesteund in hun strijd tegen Israël. De landen zijn aartsvijanden van elkaar. Israël denkt dat Iran alleen maar tijd rekt en blijft werken aan een nucleair wapen. Het Israëlische wantrouwen naar de huidige onderhandelingen met Iran is gigantisch.

4. Wat is er nodig om ook Israël tevreden te stellen?
Volgens Israël moet Iran hard aangepakt en gedwongen worden om het nucleaire programma volledig te stoppen. Met een extreem islamitisch regime als Iran onderhandel je simpelweg niet. Door de harde sancties is Iran naar de onderhandelingstafel gedwongen, aldus de Israëliers, en dus moet je die sancties nu niet verlichten. Israël blijft erop hameren dat het desnoods met militair ingrijpen een wijziging van Irans nucleaire koers wil afdwingen. 

24 november 2013 12:13

Timmermans: mooi dat er een akkoord ligt

Timmermans: mooi dat er een akkoord ligt
Minister Timmermans

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken reageert verheugd, maar voorzichtig op het bereikte akkoord met Iran.

"Wij zullen de details nog moeten bestuderen, maar het lijkt een sterk interimakkoord dat in elk geval voor de komende zes maanden duidelijke grenzen stelt aan het Iraanse nucleaire programma en zorgt voor betere toezichtmogelijkheden. Uiteraard komt het nu op de uitvoering en het vervolg aan. Maar mooi dat dit akkoord er nu ligt", aldus Timmermans in zijn reactie.

24 november 2013 10:43

Netanyahu: 'Met akkoord is wereld gevaarlijker geworden'

Netanyahu:  'Met akkoord is wereld gevaarlijker geworden'
Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt het akkoord over het nucleaire programma van Iran een 'historische vergissing.

"Vandaag is de wereld een veel gevaarlijker plek geworden. Het gevaarlijkste regime in de wereld heeft een belangrijke stap gezet in de richting van 's werelds meest gevaarlijke wapen", zei Netanyahu tegen zijn kabinet.

Israël is vooral verbolgen over het feit dat Iran door mag gaan met het verrijken van uranium, al is het wel in veel minder grote mate. Uranmium is de belangrijkste grondstof voor kernwapens.

 

24 november 2013 09:42

President Iran: sterke wil om akkoord uit te voeren

President Iran: sterke wil om akkoord uit te voeren
Hassan Rouhani

De Iraanse president Hassan Rouhani zegt dat het nucleaire akkoord bevestigt dat zijn land 'het recht heeft om uranium te verrijken'.

Weliswaar mag Iran nu minder uranium verrijken in ruil voor versoepelen van de sancties, maar de activiteiten gaan wel gewoon door.

In een verklaring op de staatstelevisie in Iran zei Rouhani dat de overeenkomst met de zes wereldmachten onmiddellijk ingaat. Volgens de president heeft Iran 'een sterke wil' om de deal uit te voeren.

 

             

4 maanden geleden
twitter thumbnail

“Eerste stap naar nucleaire ontwapening Iran en ontspanning in Midden Oosten. Als dit slaagt maakt Obama alsnog die te vroege Nobelprijs waar” @diederiksamsom (PvdA-leider) op Twitter

24 november 2013 07:47

Israël over akkoord Iran: slechte deal

Israël over akkoord Iran: slechte deal
Minister Steinitz

Het akkoord dat Iran in Gèneve met zes wereldmachten heeft beklonken is een 'slechte deal'. Dat zegt de Israëlische minister Juval Steinitz van Strategische Zaken.

"De op het laatste moment aangebrachte veranderingen zijn onbevredigend. De overeenkomst was en blijft slecht", aldus Steinitz. Hij zegt ondanks de teleurstelling te blijven samenwerken met onder meer de VS om een 'alomvattend akkoord' met Iran te bereiken.

Nog veel onduidelijk
Volgens Israël worden de internationale sancties behoorlijk versoepeld, terwijl de belangrijkste delen van het Iraanse nucleaire programma intact blijven. Israël vindt ook dat onduidelijke afspraken zijn gemaakt.

"We begrijpen bijvoorbeeld nog steeds niet wat intensivering van het toezicht op de nucleaire installaties van Iran precies betekent", aldus minister van Economische Zaken Naftali Bennett. Hij benadrukte dat juist de details voor Israël belangrijk zijn.

President Obama laat weten in gesprek te gaan met zijn Iraëlische collega Benjamin Netanyahu over het akkoord.

24 november 2013 06:38

Akkoord Iran 'eerste stap naar oplossing'

Akkoord Iran 'eerste stap naar oplossing'
Obama houdt tv-toespraak

Het akkoord over het nucleaire programma van Iran is een 'belangrijke eerste stap richting een veelomvattende oplossing'. Dat zei president Barack Obama van de Verenigde Staten afgelopen nacht in een televisieverklaring.

De deal opent een 'nieuwe weg naar een veiliger wereld'. Obama zei dat de islamitische staat is toegestaan nucleaire energie op te wekken, maar dat het akkoord moet voorkomen dat het land kernwapens ontwikkelt. De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken noemt het akkoord een 'groot succes'.

Recht op verrijking
Zarif liet wel weten dat het recht op verrijking 'door niemand kan worden ontnomen'. De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken benadrukte in een toespraak dat zo'n recht niet wordt genoemd in de overeenkomst.

"De overeenkomst in Genève is een belangrijke stap in het behouden van vrede en veiligheid", reageerde de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken. "Het mechanisme voorziet in de strikte controle van de verplichtingen en de waakzaamheid bij de toepassing ervan." EU-Buitenlandchef Catherine Ashton zei dat het akkoord de 'tijd en ruimte' biedt voor gesprekken over een sluitende oplossing.

 

4 maanden geleden
twitter thumbnail

“Agreement in Geneva: first step makes world safer. More work now. -JK #IranTalks@StateDept (ministerie van Buitenlandse Zaken, VS) op Twitter

24 november 2013 06:08

Foto: historisch akkoord

Foto: historisch akkoord

De onderhandelaars van de wereldmachten samen met de Iraanse vertegenwoordiging bereikten afgelopen nacht een akkoord. Op de foto feliciteren ze elkaar.

 

 

 

24 november 2013 03:20

Akkoord over nucleair programma Iran

In Genève is een akkoord bereikt tussen de zes wereldmachten en Iran over Irans nucleaire programma.

Dat hebben de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken en EU-buitenlandchef Catherine Ashton afgelopen nacht bevestigd. Er is nog niet bekend wat de overeenkomst precies inhoudt.