Maandag 21 April
Menu Terug Zoeken
 

Afscheid prins Friso

'Dank voor warme woorden en steun'

Afscheid prins Friso

De koninklijke familie heeft op internet een dankwoord gezet voor alle steun die zij heeft gekregen na het overlijden van prins Friso.

05 september 2013 10:55

'Bedankt voor steun na overlijden Friso'

'Bedankt voor steun na overlijden Friso'

De koninklijke familie bedankt alle Nederlanders voor de steun die zij heeft gekregen na het overlijden van prins Friso.

Op de site van het Koninklijk Huis heeft de familie een kort dankwoord geplaatst, met een foto van Friso:

"Voor de warme woorden en blijken van steun en medeleven van velen in ons land en daarbuiten danken wij u van harte. Friso's betrokkenheid, loyaliteit en liefde hebben veel voor ons betekend. Zijn scherpe inzichten, humorvolle relativeringsvermogen en zelfverzekerde bescheidenheid zullen ons altijd bijblijven." 

De brief is met de hand ondertekend door de naaste familie van Friso, onder wie de dochters van hem en Mabel: Luana en Zaria.

17 augustus 2013 20:15

Honderden mensen naar graf Friso

De dag na de begrafenis van prins Friso zijn honderden mensen gaan kijken bij het graf, en bij de kerk in Lage Vuursche waar gisteren de rouwdienst werd gehouden. Sinds vanochtend zijn beide plekken toegankelijk.

17 augustus 2013 13:41

Bezoekers mogen Stulpkerk in

Bezoekers mogen Stulpkerk in

Er is heel wat bezoek aan de Stulpkerk in Laage Vuursche vandaag. Gisteren was op deze plek de uitvaart van prins Friso. 

8 maanden geleden
twitter thumbnail

“Bezoekers Stulpkerk zijn verbaasd dat ze er zomaar in kunnen. Kerkbestuur zegt: Openstellingin overleg met RVD. pic.twitter.com/TF1nfJQlzS” @Geert_RTLNieuws op Twitter

17 augustus 2013 11:44

Publiek bezoekt graf prins Friso

Publiek bezoekt graf prins Friso

Bijna 50 bloemstukken en kransen sieren het graf van prins Friso. Het kerkhof bij de Stulpkerk in Lage Vuursche, waar de middelste zoon van prinses Beatrix gisteren werd begraven, is opengegaan voor het publiek. Dat neemt een gepaste stilte in acht bij het graf.

Er worden foto's gemaakt, er wordt wat gefluisterd, alles onder toeziend oog van medewerkers van de uitvaartondernemer. Dan lopen de meeste mensen door naar de kerk, die ook open is, om vervolgens naar een van de nabijgelegen terrassen te gaan.

Het toeristische bosdorp rekent dit weekeinde op een flinke toeloop van mensen die met eigen ogen willen zien waar de prins is begraven. Daarom heeft de gemeente Baarn, waar Lage Vuursche onder valt, verkeersregelaars ingehuurd om alles in goede banen te leiden, want er loopt maar één weg door het dorp. Ook motoragenten houden een oogje in het zeil.

17 augustus 2013 08:45

Veel belangstelling kijkers voor uitvaart Friso

De nieuwsuitzendingen van de NOS en RTL hebben gisteren veel kijkers getrokken. Waarschijnlijk was de belangstelling zo groot omdat in die uitzendingen de eerste beelden te zien waren van de uitvaartdienst van prins Friso in Lage Vuursche.

Naar het Journaal van 20.00 uur keken ruim 2,4 miljoen mensen. Het was daarmee het best bekeken programma. Het Journaal van 18.00 uur trok 1,3 miljoen belangstellenden. Het nieuwsbulletin van 19.30 uur op RTL werd gevolgd door 1,2 miljoen kijkers. 

Er waren gisteren geen rechtstreekse beelden van de dienst uit de Stulpkerk te zien. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaf  na de dienst beelden vrij voor publicatie.

16 augustus 2013 19:50

Prins Friso in Lage Vuursche begraven

Prins Friso is vanmiddag in besloten kring in Lage Vuursche begraven. Maar de koninklijke familie koos er toch voor zich te laten zien, op weg naar en van de kerk. Tijdens de dienst werd Friso vooral herdacht als zoon, broer, man en vader.

16 augustus 2013 18:21

Beelden van begrafenis prins Friso

De RVD heeft beelden van een gedeelte van de begrafenisdienst van prins Friso vrijgegeven. De prins werd vanmiddag in Lage Vuursche naast kasteel Drakensteyn begraven.

16 augustus 2013 18:02

Toespraak Constantijn tijdens afscheidsdienst

Toespraak Constantijn tijdens afscheidsdienst
Dominee Ter Linden voorganger uitvaartdienst

Onder anderen prins Constantijn heeft tijdens de afscheidsdienst een persoonlijk woord gesproken over zijn broer Friso, meldt RTL Nieuws-verslaggever Koen de Regt.

Koning Willem-Alexander heeft tijdens de uitvaart voorgelezen uit de Bijbel. Welke passage de koning voorlas, is niet bekend. Muziek was er van singer-songwriter Maaike Ouboter. Zij speelde 'Dat ik je mis', een nummer dat zij heeft geschreven voor haar overleden moeder. Het Residentie Kamerkoor onder leiding van Jos Vermunt heeft ook opgetreden.

Oud-priester Huub Oosterhuis sprak de zegen ten afscheid uit. Dominee Carel ter Linden was de voorganger bij de uitvaartdienst.

16 augustus 2013 17:38

Afscheid genomen

Afscheid genomen
ANP

Prinses Beatrix, Mabel en dochters Luana en Zaria na de begrafenis van prins Friso.

Prins Friso werd in besloten kring begraven op de begraafplaats in Lage Vuursche. Een fotograaf van het ANP registreerde de dag in overleg met de koninklijke familie.

16 augustus 2013 17:08

Willem-Alexander en Constantijn droegen kist Friso

Koning Willem-Alexander en prins Constantijn hebben hun broer prins Friso naar zijn laatste rustplaats gedragen. Dat meldt RTL Nieuws-verslaggever Koen de Regt.

Vier vrienden van Friso hielpen de koning en de prins met het dragen van de kist van de Stulpkerk naar de begraafplaats.
 
 
Volgens Koen de Regt waren alle aanwezigen zichtbaar aangeslagen na de dienst. "Iedereen had het heel moeilijk. Mensen zochten steun bij elkaar. De koninklijke familie wilde laten zien dat zij rouwen om de dood van prins Friso."
 
 
 
8 maanden geleden
twitter thumbnail

“Begrafenis Friso is voorbij. De koninklijke familie loopt weer gezamenlijk terug naar Kasteel Drakensteyn.” @koenderegt op Twitter

16 augustus 2013 15:39

Begrafenis prins Friso begonnen

De uitvaart van prins Friso is begonnen. De koninklijke familie is van kasteel Drakensteyn naar de Stulpkerk in Lage Vuursche gelopen, waar de begrafenisceremonie plaats vindt.

8 maanden geleden
twitter thumbnail

“Indrukwekkend: Mabel, koning en koningin en hun dochters en prinses Beatrix lopen over Slotlaan naar Stulpkerk voor uitvaart #Friso@Geert_RTLNieuws op Twitter

16 augustus 2013 13:31

Mabel op weg naar de Stulpkerk

Mabel op weg naar de Stulpkerk

Prinses Mabel loopt samen met haar kinderen naar de Stulpkerk in Lage Vuursche, waar prins Friso vanmiddag wordt begraven. Eerder arriveerde ze in de lijkwagen bij kasteel Drakensteyn. Ze zat naast de chauffeur van de wagen.

16 augustus 2013 10:09

Prins Friso aangekomen in Lage Vuursche

Prins Friso aangekomen in Lage Vuursche

Het stoffelijk overschot van prins Friso is iets voor 10:00 uur aangekomen in Lage Vuursche. In het dorp zijn vanmiddag in de Stulpkerk de uitvaartdienst en aansluitend de begrafenis op het kerkhof.

16 augustus 2013 09:01

Bloemen voor uitvaart Friso bezorgd

Vanmiddag wordt Prins Friso in besloten kring begraven in Lage Vuursche. RTL verslaggever Koen de Regt staat bij de kerk. De voorbereidingen zijn in volle gang. 

8 maanden geleden
twitter thumbnail

“In Lage Vuursche, voor de uitvaart van Prins Friso. Een paar mensen hebben kaartjes en bloemen achtergelaten.” @koenderegt op Twitter

16 augustus 2013 07:15

Verslaggever: Pers terughoudend bij begrafenis Friso

RTL verslaggever Koen de Regt is in Lage Vuursche. Prins Friso wordt daar vanmiddag op het kerkhof van de Stulpkerk begraven.

De omgeving van de kapel is nu al voor gewoon verkeer afgesloten. Het wordt een besloten begrafenis en de pers is gevraagd zich terughoudend op te stellen. Daar zullen volgens Koen  de Regt de meesten ongetwijfeld gehoor aan geven. 

16 augustus 2013 06:31

Eerste begrafenis Oranje in jaren

Lage Vuursche maakt zich op voor de begrafenis van prins Friso, later vanmiddag. Hij wordt als eerste in een lange reeks van overleden Oranjes niet bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft.

De laatste Oranje die werd begraven was prinses Marianne, in 1883. Zij was de zus van koning Willem II. Ze ligt begraven in de Duitse gemeente Erbach.

Friso's laatste rustplaats is op het kerkhof van de Stulpkerk in Lage Vuursche, vrijwel recht tegenover Kasteel Drakensteyn. Daar bracht Friso zijn jeugd door, en daar gaat zijn moeder prinses Beatrix eind dit jaar weer wonen. Het kasteel is sinds 1959 haar eigendom.

De uitvaart heeft een strikt besloten karakter. Voor de dienst in de hervormde Stulpkerk onder leiding van dominee Carel ter Linden en de aansluitende begrafenis zijn alleen familie en vrienden uitgenodigd. Van bevriende koningshuizen komt voor zover bekend alleen koning Harald van Noorwegen. Hij is de peetoom van de overleden prins.

De begraafplaats is de laatste dagen onzichtbaar gemaakt vanaf de weg met hekken en coniferen. Het dorp is schoongepoetst. De doorgaande weg door het dorpje en de weg tussen Drakensteyn en de kerk gaan vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur grotendeels dicht.

Later in het jaar volgt een openbare herdenkingsdienst voor prins Friso.

15 augustus 2013 21:25

Koor repeteert voor uitvaartdienst Friso

Het koor dat vrijdag optreedt tijdens de begrafenisplechtigheid van prins Friso is vanavond aan het repeteren in de Stulpkerk. Het koor bestaat uit ongeveer twintig leden.

Langs de Nederlandse Hervormde kerk is het nog steeds een komen en gaan van mensen die willen zien waar vrijdag in besloten kring afscheid wordt genomen van Friso.

15 augustus 2013 12:23

Uitvaart prins Friso niet live op tv

De begrafenisplechtigheid van prins Friso wordt niet live uitgezonden op tv. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Er zijn in de Stulpkerk in Lage Vuursche wel camera's aanwezig.

De media, onder wie RTL Nieuws, krijgen na 18:00 uur de beschikking over beelden van die camera's. Het Koninklijk Huis bepaalt welke beelden openbaar worden gemaakt.

Het Koninklijk Huis zal in de loop van de dag ook enkele foto's van de uitvaart vrijgeven.

15 augustus 2013 09:53

Burgemeester en wethouders Baarn niet naar uitvaart Friso

B & W van Baarn gaan niet naar de uitvaart van prins Friso, morgen in Lage Vuursche.

Het is een privé-aangelegenheid van de koninklijke familie, waarvoor het gemeentebestuur niet is uitgenodigd.

Lage Vuursche maakt deel uit van de gemeente Baarn.

15 augustus 2013 08:27

Gemeente sluit wegen voor uitvaart Friso

De toegang tot Lage Vuursche wordt morgen in verband met de begrafenis van prins Friso sterk beperkt. Dat heeft gemeente Baarn bekendgemaakt.


View Maatregelen Lage Vuursche in a larger map

De Hoge Vuurscheweg gaat van 08:00 tot 18:00 uur dicht voor alle verkeer, inclusief fietsers en voetgangers. Met uitzondering van bewoners van Lage Vuursche en bestemmingsverkeer is de weg afgesloten van de Hilversumsestraatweg (N415) tot aan de Kloosterlaan in het dorp.

Verder wordt de Slotlaan, de weg van kasteel Drakenstein naar de Dorpsstraat in Lage Vuursche, van 08:00 tot 18:00 uur afgesloten. Op Drakenstein gaat prinses Beatrix binnenkort wonen.

15 augustus 2013 00:27

Lage Vuursche sluit wegen af tijdens begrafenis

De gemeente Baarn en de politie sluiten vrijdag in verband met de begrafenis van prins Friso enkele wegen in Lage Vuursche af voor verkeer.

Het gaat om de Slotlaan en de Hoge Vuurseweg. Die zullen van 08.00 tot 18.00 uur afgesloten worden voor verkeer.


Grotere kaart weergeven

14 augustus 2013 22:43

Houthakkersfeest Lage Vuursche geschrapt

Het Houthakkersfeest in Lage Vuursche gaat zaterdag niet door uit respect voor prins Friso. Dat heeft het bestuur van het evenement vanavond besloten na overleg met de gemeente Baarn en de Rijksvoorlichtingdienst.

Dat heeft het bestuur van het evenement vanavond besloten na overleg met de gemeente Baarn en de Rijksvoorlichtingdienst.

Bovendien was het logistiek moeilijk te realiseren omdat het festivalterrein in de buurt van de Stulpkerk en de begraafplaats ligt. Vrijdag wordt daar prins Friso begraven. In Lage Vuursche worden allerlei verkeersmaatregelen genomen.

Dit jaar zou het de 28ste editie van het Houthakkersfeest zijn. Die editie is nu een jaar uitgesteld. Onderdelen zijn onder meer NK Sculptuurzagen en een houthakkerswedstrijd.

14 augustus 2013 15:25

Ministerraad versoberd om uitvaart prins Friso

De ministerraad duurt komende vrijdag korter en er komt geen persconferentie. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten.

De vergadering van de ministers begint 's morgens en wordt op tijd afgerond, zodat er geen overlap is met de begrafenis van prins Friso in Lage Vuursche. Ook een geplande informele bijeenkomst voor de ministers is afgelast. Die zou worden gehouden omdat het de eerste ministerraad na het zomerreces is. 

Bij de besloten begrafenis van de prins zullen geen ministers aanwezig zijn.

14 augustus 2013 12:41

Drukte van belang in Lage Vuursche

Het is de hele dag al enorm druk rond de begraafplaats in Lage Vuursche, waar vrijdag prins Friso wordt begraven.

Vooral oudere dagjesmensen en fietsers komen een kijkje nemen bij het kerkhof, dat sinds enkele dagen gesloten is.
   
Bij de ingang van de kerk staan politie en marechaussee. De terrassen van de lokale horecazaken doen prima zaken.

14 augustus 2013 12:14

Noorse peetvader Friso bij uitvaart

Koning Harald V van Noorwegen is vrijdagmiddag in Lage Vuursche bij de begrafenis van prins Friso.

Koning Harald is peetvader van Friso en was samen met zijn vrouw koningin Sonja in 2004 als een van de weinige buitenlandse koninklijke gasten aanwezig bij het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit.
   
Op de site van het Noorse hof staat dat de begrafenis van Friso vrijdagmiddag om 15:00 uur plaatsvindt. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat nog niet bevestigd.

14 augustus 2013 11:34

Geen musicalfeest vanwege begrafenis Friso

Joop van der Ende Theaterproducties laat vanwege de uitvaart van prins Friso een jubileumfeest met vele musicalsterren morgenmiddag in het Circustheater in Den Haag niet doorgaan.

"We vinden het niet gepast de dag voor de begrafenis van prins Friso een feestelijk evenement te laten plaatsvinden."

Van der Ende wilde met een groot aantal artiesten vieren dat er 20 jaar musicals te zien zijn in het Circustheater. Onder anderen Carlo Boszhard, Chantal Janzen, Simone Kleinsma, Linda Wagenmakers en Ron Link zouden erbij zijn. Ook wat fans mochten bij het feest zijn.

Het evenement wordt nu later gehouden. De datum is nog niet bekend.

 

14 augustus 2013 10:43

Burgemeester Baarn eerder terug om uitvaart Friso

Vanwege de uitvaart van prins Friso in Lage Vuursche vrijdag keert burgemeester Mark Röell terug van vakantie.

 Roëll is burgemeester van Baarn, waar Lage Vuursche onder valt. Hij overlegt onder andere met de politie over verkeersmaatregelen rondom de uitvaart en over andere openbare-ordemaatregelen.

14 augustus 2013 09:29

Twijfels over Houthakkersfeest na dood Friso

Moet het Houthakkersfeest in Lage Vuursche zaterdag doorgaan of niet? Het bestuur van het jaarlijkse evenement gaat daar vandaag over praten met de gemeente Baarn.

Prins Friso wordt vrijdag in Lage Vuursche begraven, en daarom heeft het bestuur er 'een dubbel gevoel bij'. "Het Houthakkersfeest is elke keer weer een enorme organisatie. Maar we leven natuurlijk ook mee met het menselijke leed van de familie", zegt  bestuurslid Irene de Boer van de stichting.
   
Dit jaar is de 28ste editie van het jaarlijkse Houthakkersfeest. Onder meer het NK sculptuurzagen en een houthakkerswedstrijd staan op het programma. Ook zijn er een demonstraties van country line-dancing en treedt een jachthoornblaasgroep op.