Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

18 maart 2013

What? Appen gaat geld kosten

What? Appen gaat geld kosten

Waar iedere WhatsApp-gebruiker voor vreesde, gaat gebeuren. Nieuwe gebruikers moeten vanaf dit jaar gaan betalen voor WhatsApp. Is dit de nekslag voor de populaire chat-app?

NB Onder WhatsApp-gebruikers gaat een bericht rond waarin staat dat je dat appje moet doorsturen om te voorkomen dat je moet betalen voor WhatsApp. De informatie die in het bericht staat, klopt niet - hoe het wel zit, staat in het artikel hieronder. In het berichtje staat een link naar deze pagina, maar RTL noch Editie NL heeft te maken met het verspreiden van het WhatsAppje. 


Het was natuurlijk al te mooi om waar te zijn. Berichten sturen zonder dat het een cent kost. Dat gaat dit jaar veranderen. WhatsAppen gaat geld kosten.

Betalen
iPhone-gebruikers moeten jaarlijks gaan betalen om de app te gebruiken. Bij WhatsApp voor Android en Windows Phone is dit al het geval, na een gratis proefjaar.

iPhone-gebruikers betalen niet alleen 0,89 cent voor de aanschaf, maar ook jaarlijks een bedrag om de dienst te gebruiken.

De huidige WhatsAppers kunnen opgelucht ademhalen. De wijziging geldt alleen voor nieuwe gebruikers. Wie voor juli dit jaar WhatsApp heeft geïnstalleerd, hoeft niet te betalen.

Abonnementen
Wanneer er betaald moet gaan worden, is nog onduidelijk. Maar nog wel dit jaar. 

Onlangs zijn er abonnementen geïntroduceerd: Zo betaal je waarschijnlijk binnenkort € 0,89  voor 1 jaar, € 2,40 voor 3 jaar, of € 3,34 voor 5 jaar.

Nekslag?
WhatsApp verwerkt dagelijks 17 miljard berichten. Meer dan 100 miljoen mensen hebben een app geïnstalleerd. De chat-app is ook in ons land razend populair.

Gaat dat niet veranderen, nu er betaald moet worden?

Internetdeskundige Martijn Kriens vermoedt van niet. "WhatsApp heeft zoveel voordelen, vergeleken met bijvoorbeeld sms. Het is zo flexibel. Zo zijn de groepschatten erg populair. Bovendien hoeven mensen niet heel veel te gaan betalen. WhatsApp blijft heel aantrekkelijk."

Kriens vindt de timing van WhatsApp goed. "Juist nu iedereen verslaafd is, is het slim om geld te vragen voor je dienst."

Niet voor desktop
Regelmatig komt de vraag of WhatsApp met een desktopversie komt. Maar dat is het bedrijf niet van plan. Volgens WhatsApp-ceo Jan Koum draait de wereld tegenwoordig om mobiele telefoons. 

Lees ook:

WhatsAppened met je privacy?

Pas op: WhatsApp-vinger ligt op de loer

Gevaarlijke kettingbrief via WhatsApp

 

 

Topnieuws