Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
09 januari 2017

Hoe vaak was jij je auto?

1%
Elke dag
15%
1 keer per week
25%
1 keer per maand
32%
1 keer per kwartaal
14%
1 keer per half jaar
5%
1 keer per jaar
3%
Nooit
5%
Ik heb geen auto
16 maart 2012

'Russen zitten achter cyberaanval op NU.nl'

'Russen zitten achter cyberaanval op NU.nl'

De schadelijke cyberaanval die woensdag is gedaan op NU.nl, komt zeer waarschijnlijk uit Rusland. Russische internetcriminelen zouden de aanval bewust hebben gedaan.

Op woensdagmiddag werd er op NU.nl enige tijd malware verspreid. NU.nl adviseerde bezoekers die de website woensdag tussen 11.30 uur en 12.30 uur bezochten, hun computer te controleren op virussen.

Schadelijke software

Omdat de inlog van NU.nl in verkeerde handen was geraakt, werd er schadelijke software verspreid. „In principe is er alleen een verhoogd risico voor gebruikers met verouderde versies van Internet Explorer, Flash Player en Adobe Reader”, schreef de site toen.

Nu is duidelijk geworden dat de aanval waarschijnlijk uit Rusland komt. Dat blijkt uit analyse van beveiligingsbedrijf Fox IT.

Honderdduizend computers

Het spoor dat is gevolgd door Fox IT leidt naar een Russische crimineel die in ondergrondse fora opereert onder de naam Piupiupo. Het virus dat via de nieuwssite werd verspreid heeft mogelijk honderdduizend computers geïnfecteerd. Volgens Fox-it was het de bedoeling van de hackers dat de kwaadaardige software onderdeel zou worden van een groter netwerk. Het virus werkte echter niet goed.

Software

Volgens NU.nl kunnen Windowsgebruikers voor het scannen op het virus gratis software van AVG gebruiken. Voor Mac-gebruikers wordt ClamXav aangeraden.

LEES OOK

VIDEO: Dakloze als wandelende wifi-zendmast

Draw Something: Nederland is verslaafd

Nieuw: via Twitter een biertje bestellen (video)

Anrgry Bird Space komt eraan

MEER EDITIE NIEUWS /components/actueel/editienl/nieuws/1001-03-2012article
Topnieuws