Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Live nieuws

07 november 2012

De winterkost van dit jaar: hachee

De winterkost van dit jaar: hachee

Dé winterkost van dit jaar: hachee. Voor luie mensen is er de magnetron-variant, voor de fijnproevers de ouderwetse hachee. Maar hoe maak je die?

De eerste autoruiten zijn al gekrabd, de kou is in aantocht. En traditiegetrouw krijgen we dan zin in de Hollandse winterpot. De trend dit jaar: hachee.

Magnetron-hachee: de test

Chefkok Evert te Pas bevestigt dat de hachee dit jaar populair is. De supermarktschappen liggen er vol mee. En voor een lekker hapje hoef je geen uren meer in de keuken te staan: er zijn genoeg kant-en-klare hachee-maaltijden.

Hachee-test

Evert te Pas testte samen met culinair-journalist Onno Kleyn en slagerij Sjaak van der Werff de kant-en-klare maaltijden.

De hachee van de Jumbo komt het beste uit onze test. Die van Albert Heijn als slechtste. De hachee van de C1000 wordt in onze test tweede. Het brons gaat naar de hachee van de Plus.

Zelf hachee maken?

Geen zin in een supermarkt-hachee? Zelf maken kan ook! Zo maak je de ouderwetse variant:

Benodigdheden

  • 500 gr.hacheevlees of runderlappen (op kamertemperatuur)

  • 500 gr.uien

  • 2 th.l.rietsuiker

  • 2 eetl.bloem

  • 5 dl.runderbouillon van tablet

  • 1 fl.leffe bruin of bruin bier

  • 2 blaadjes laurier

  • 2 kruidnagels

  • 100 gr.margarine

  • flinke scheut olie(om te bakken

  • Peper en zout

  • 2 sneetjes peperkoek in blokjes

Bereidingswijze:

  • Margarine in de pan smelten en tegen de tijd dat de belletjes wegtrekken een flinke scheut olie erbij doen en goed heet laten worden.

  • Ondertussen het vlees bestrooien met zout en peper

  • Vlees in de pan doen en ca. 5 min.goed doorbakken.

  • Uien erbij doen met de rietsuiker en nog eens ca.3 min.doorbakken

  • Bloem erover strooien en goed doorroeren

  • De bouillon en het flesje bier even doorwarmen en voorzichtig bij het vlees gieten.

  • De peperkoek erbij doen

  • De kruidnagel in het laurierblaadje steken en erbij doen

  • Weer even goed doorwarmen en op een sudderplaatje zolang mogelijk laten garen.

Serveertips:

  • Lekker met rode kool en een gekookte aardappel. Maar ook bij eigengemaakte frietjes.

LEES OOk:

Trend: thee met ballen