Donderdag 17 April
Menu Terug Zoeken
 
25 april 2012 10:04

Nederlandse rente weer op niveau van vóór val kabinet

Nederlandse rente weer op niveau van vóór val kabinet

De Nederlandse positie op de financiële markten verbetert weer. De spread met Duitsland staat weer op het niveau van voor de val van het kabinet.

De grootste onrust onder beleggers over de politieke crisis lijkt voorlopig geweken, nu het renteverschil tussen Duitse en Nederlandse obligaties is teruggelopen tot het niveau van voor het weekeinde.

Het rendement op Nederlandse 10-jaarsobligaties lag woensdag even na 10.00 uur met 2,35 procent 62 basispunten (0,62 procentpunt) hoger dan dat op de veilig geachte Duitse staatsleningen. Dat niveau is vergelijkbaar met dat van vrijdag, toen de regerings-en gedoogpartijen nog onderhandelden over de bezuinigingen.

Maandag liep het renteverschil op tot bijna 80 punten, door de groeiende onzekerheid over de financiële positie van Nederland. De waarde en het rendement van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde en een afname van het vertrouwen van beleggers in het betreffende staatspapier.

Het renteverschil met Duitsland is nog altijd bijna twee keer zo hoog als aan het begin van dit jaar. Dit komt vooral door een daling van de Duitse rente, de Nederlandse rente ligt niet veel hoger dan begin januari.

De Spaanse rente zakte woensdag tot 5,79 procent en kwam daarmee in de buurt van het Italiaanse rentepeil. Het rendement op Italiaanse 10-jaarsobligaties stond woensdagochtend op 5,63 procent.

Recent nieuws over de Nederlandse rente /components/financien/rtlz/nieuws/1201-02-2012article