Donderdag 17 April
Menu Terug Zoeken
 
07 maart 2012 12:07

Kamer wil parlementaire enquête woningcorporaties

 Kamer wil parlementaire enquête woningcorporaties

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een parlementaire enquête naar de woningcorporaties. De laatste jaren stapelen incidenten bij woningcorporaties zich op met één constante: een gebrek aan toezicht, klaagt het CDA. ,,Omdat vooral de huurders de klappen moeten opvangen van (mogelijk) falend beleid, is het van belang dat het parlement een grondig onderzoek doet naar het stelsel.''

Er moet onderzoek gedaan worden naar het systeem, het beheer, het interne toezicht en de positie van de huurders bij woningcorporaties. Ook de rol van banken, toezichthouders en gemeenten moet erbij worden betrokken.

De zorgelijke situatie bij Vestia is voor de CDA-fractie alleen maar de druppel. De Tweede Kamer praat daar donderdag over.

Update 12:50 uur: Inmiddels is er een kamermeerderheid voor het voorstel van het CDA om een parlementaire enquête te doen naar woningcorporaties. SP, GroenLinks en de PvdA doen mee.

'Woningcorporatie in problemen moet verkopen'

Woningcorporaties die in de financiële problemen komen, moeten maar een deel van hun bezit verkopen. Een particuliere huiseigenaar die zijn hypotheek niet meer kan opbrengen, moet dat immers ook. Dat gaat Kees Verhoeven van D66 donderdag inbrengen tijdens het debat over de uit de hand gelopen situatie bij de corporatie Vestia.

De tobbende corporatie kan huizen voor een scherpe prijs verkopen aan huurders die daar wel oren naar hebben, of anders aan gezonde woningcorporaties.