Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Zoek jouw plaats of postcode

  S'Juvienska, Ri-Jakely of Jae'andro

  Hoeveel kinderen kregen een unieke naam in postcodegebied 2533?

  28

  25 augustus 2016

  Wildplassen, hondenpoep en dronkenschap: hoe hufterig is jouw gemeente?

  Wildplassen, hondenpoep en dronkenschap: hoe hufterig is jouw gemeente?

  Amsterdam is de hufterhoofdstad van Nederland. In vergelijking met andere gemeenten worden nergens zoveel boetes uitgedeeld voor hufterig gedrag. Wie hufters wil ontwijken doet er goed aan naar het platteland te verhuizen. Daar worden verhoudingsgewijs minder hufters op de bon geslingerd. Bekijk hieronder hoe jouw gemeente scoort op de hufterranglijst.

  Klik hier om de ranglijst te bekijken in je (smartphone-)app

  Buurtfacts vroeg gegevens op bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voor diverse overtredingen. 127 verschillende strafbare feiten zijn vervolgens opgedeeld in tien categorie├źn, van wildplassen tot baldadigheid en overlast.

  In Amsterdam werden in 2015 62.513 hufterboetes uitgedeeld. Omgerekend zijn dat 761 boetes per 10.000 inwoners. Het Nederlands gemiddelde is 178. De gemeente met de minste boetes is het Groningse Bellingwedde. In heel 2015 werden er minder dan 7 boetes uitgedeeld, omgerekend 4 boetes per 10.000 inwoners.

  Pleeggemeente

  De bovenstaande ranglijst is samengesteld met de cijfers per pleeggemeente. Dat wil zeggen dat alle overtredingen die zijn begaan in een gemeente meetellen.

  Buurtfacts kreeg ook cijfers van de woongemeente van overtreders. Gekozen is voor een ranglijst van pleeggemeenten, omdat ook overtredingen voor automobilisten zijn meegenomen. Bij boetes voor automobilisten die een leaseauto rijden wordt vaak de gemeente van de leasemaatschappij geregistreerd. Dat is niet altijd de gemeente waar de overtreder woont.

  Topnieuws